Raehärra maja

 

Keskväljak 5 hoone on Keila keskosa ajaloolist miljööd rõhutav endine Keila raekoja hoone, mis asub Keila linnaväljaku arhitektuurses ansamblis säilitatava hoonestusega alas ning on ehitatud aastal 1910. Kinnistu jääb osaliselt Keila kirikuaia kinnismälestiste kaitsevööndisse. Hoone oli algselt kahekorruseline, lameda katuse ja etteulatuva kolmnurkse dekoratiivse viiluga, millel asetses seinakell. Möödunud sajandi seitsmekümnendate kapitaalremondi käigus ehitati hoonele lisaks kolmas korrus ning selles tegutses Keila linnavalitsuse allasutus. 20 saj. lõpust käesoleva ajani on hoone kasutusel ärihoonena, ning on avalikkusele tuntud peamiselt esimesel korrusel tegutseva Apotheka Raeapteegi järgi.  

Endise raehoone olemasolevad fassaadid renoveeritakse täies ulatuses ja kaetakse fassaadikrohviga, ehitusviilu tipus taastatakse koht „raekellale“. Arhitektuuris kasutatakse ajaloolisele ilmele viitavaid detaile, olemasolevad väljakupoolsed trepikoja aken ja  sümmeetriline teise korruse aken taasavatakse, avatäited asendatakse klaaspaketiga puitraamis akendega. Maja sissekäikude kohale paigaldatakse uued varikatused. Hoone plekk-katus soojustatakse. Hoone lõunaküljele rajatakse rõdud. Kahekordse hooneosa peale rajatakse kolmanda korruse korterile katuseterass vaatega Keskväljakule ja kirikule. Esimesel korrusel säilivad äripinnad, äritegevuseks sobilikuks rekonstrueeritakse ka osa keldrist. Olemasolevad garaažiuksed asendatakse uute dekoratiivsete ustega, mis kaitsevad töövälisel ajal taamal asuvaid klaasuksi. Keldrikorruse äripinnale pääsemiseks asendatakse amortiseerunud kaldtee treppidega, mis piiratakse kaitsva piirdega. Juurdepääs kinnistule toimubKeskväljakult kinnistu põhjaservast, sissesõit astub tänavajoonest tagasi, tagades vaba juurdepääsu keldrikorruse äripinnale. Krunt heakorrastatakse. Olemasolev amortiseerunud asfalt eemaldatakse ja asendatakse sillutuskivi ja haljastusega. Piirdeid ei rajata.

Teisele ja kolmandale korrusele rajatakse kokku neli omanäolist ja avarat kolmetoalist korterit, mis on läbi maja planeeringuga ning mis avanevad rõdudega lõunapäikesele. Korter 1 rajatakse eraldi eksklusiivne sissepääs Keskväljakult läbi olemasoleva trepikoja. Teistesse korteritesse pääseb hoovipoolsest trepikojast. Kolmanda korruse laetalade vahelt eemaldatakse kõik kihid ja pööningu maht muutub sellega korteri õhuruumiks ja osaliselt tehniliseks pööninguks. Kõik tehnosüsteemid kaasajastatakse, taastatakse radiaatoritega keskküte ning rajatakse ventilatsioonisüsteem. Sanitaarruumides on elektriline põrandaküte. Trepikojas valatakse uued trepid, paigaldatakse valgustid ja lülitid, välisuksele paigaldatakse fonolukk.

Planeeringutes kasutatakse ajastuleviitavaid iseloomulike detaile, jäädes sisult kaasaegseks. Siseviimistluspakett sisaldab heledates toonides värvitud seinu, klassikalises toonis tammeparketti, Vitra ja Bianchi  sanitaartehnikat, ajastuhõnguliselt romantilisi seina-ja põrandaplaate. Avad kaetakse klaaspaketis täispuidust akende ja –rõduustega. Korterites on igas toas nõrkvoolupaigaldus internetiseadmete või televisiooni tarbeks.

Igal korteril on hoone keldris ruumikas panipaik ning kinnistul parkimiskoht.